Hogyan zajlik a vizsgálat

Az MR-vizsgálat menetét alapvetően meghatározza, hogy a vizsgálat altatásban zajlik. Erre egyrészt azért van szükség, mert a kutyájának/macskájának/kedvencének a vizsgálat teljes ideje alatt mozdulatlanul kell feküdnie az MR-ben, ugyanabban a pozícióban. Másrészt a készülék hangosan kattog; minél nagyobb teljesítményű egy ilyen készülék, annál zajosabb.

Mi a VetScannél egy nagy térerejű mágnest használunk, ezért a vizsgálat alatt tényleg nagy zajban kell mozdulatlanul maradnia a betegnek.  Fájdalmat viszont nem okozunk, ezért műtéti mélységű altatásra és kiegészítő fájdalomcsillapításra nincs szükség, csak felületesebb altatásra. Orvosi értelemben azonban ez a felületesebb alvás is altatásnak minősül, aminek van kockázata. Mi természetesen azon dolgozunk, hogy ez az altatási kockázat a lehető legkisebb legyen. Egyrészt olyan gyógyszereket használunk, amik gyorsan bomlanak, gyorsan kiürülnek a szervezetből, és jól kormányozható alvást eredményeznek, másrészt kedvence altatását nagy gyakorlattal rendelkező altatóorvos végzi.

Az altatóorvosnak csak az a feladata, hogy felkészíti kedvencét az alvásra, elindítja, létrehozza, fenntarja az alvást, altatást, és a vizsgálat teljes ideje alatt bent van a vizsgálótérben kedvence mellett. Monitorozza a légzésszámot, pulzusszámot, a vér oxigénszintjét, a kilélegzett levegő szén-dioxid tartalmát, vagyis pillanatról pillanatra követni tudja az altatott beteg állapotát, az altatás mélységét, és folyamatosan, finoman módosítani tud a legkedvezőbb állapot eléréséhez.  Ilyen vizsgálati körülmények között az altatási kockázat egészen minimális.

Az altatás miatt a betegnek koplalnia kell; 6 órával a vizsgálat előtt már nem ehet, 4 órával előtte pedig már nem is ihat. A betartott koplalás, szomjaztatás fokozza az altatás biztonságát, csökkenti a szövődmények kialakulási valószínűségét.

Kedvencét az altatóorvos altatás előtt megvizsgálja. Meghallgatja szívét, tüdejét, megvizsgálja nyálkahátyáit, áttekint minden olyan dolgot, ami alapján megállapíthatja, milyen állapotban van altatási szempontból a vizsgálatra kerülő beteg. Részletesen kikérdezi Önt kedvence esetleges korábbi altatásairól, műtétekről, ismert korábbi betegségeiről, gyógyszer- vagy egyéb allergiáiról. Ha friss vérvizsgálati eredménnyel vagy egyéb, az altatás szempontjából fontos vizsgálati eredménnyel (pl. szív UH, mellkas rtg.) rendelkezik, a leleteket kérjük hozza magával vagy küldje el e-mailben.

Konzultáció és altatás előtti betegvizsgálat után kedvence kap egy kanült az egyik első lábába (az egyik vénájába), amit ragasztószalaggal rögzítünk. A kanülálás helyét nyírógéppel megnyírjuk, alkoholos fertőtlenítővel fertőtlenítjük. Ezen a vénakanülön keresztül adunk egy kevés intravénás altatószert, propofolt, amit a pici emberbabák biztonságos altatásához is használnak. Csak annyi vénás altatót kap, amitől annyira elalszik, hogy egy légcsőtubust behelyezhessünk a légcsövébe. A légcsőtubust mullpólyával rögzítjük az orrhoz, nagyon rövid orrú kutyáknál a nyakhoz. Így, légcsőtubussal, alvó állapotban kerülnek a betegek az MR-be, ahol az altatást a továbbiakban már altatógázzal végezzük. A légcsőtubuson keresztül lélegzik be és ki az altatógázt, vagyis inhalációs narkózist alkalmazunk, az egyik legkorszerűbb altatógáz, sevofluran használatával.

A vizsgálat után az ébredés kezdeti fázisát a beteg még velünk tölti, felügyeletünk alatt. Ha többé-kevésbé felébredt, akkor az ébredés további szakaszában már Önnel ébredhet, erre kialakított ébredő szobánkban. Mi itt is többször ellenőrizzük az ébredés folyamatát. Ha kedvence felébredt, és minden rendben van, akkor, ha betegsége ezt engedi, akár ki is sétálhat diagnosztikai centrumunkból.

Távozás előtt, többé-kevésbé éber állapotban eltávolítjuk a vénakanült, aminek a helyére egy pici kötés kerül, amit otthon, akár egy órával később, már le is vehetnek.  Gondos, körültekintő, szakorvos által irányított, korszerű gyógyszerekkel, biztonságos technikával véghezvitt altatásnál annak a kockázata, hogy a beteg nem ébred fel az altatásból, igen csekély.

Enyhébb mellékhatás a légcsőtubus miatt a vizsgálat után egy-két napig jelentkező enyhe köhögés, illetve a vizsgálat utáni pár órában hányás; ez utóbbi is csak ritkán fordul elő. Gerincbeteg kutyáknál előfordulhat, hogy altatás után sokkal rosszabbul mozognak, mint a vizsgálat előtt. Ennek egyrészt az az oka, hogy a gerincvizsgálat hátfekvésben zajlik, teljesen kinyújtott gerincoszlop mellett, olyan pozícióban, amiben éber állapotban soha nincsenek a kutyák. Ebből a szokatlan pozícióból nehéz a visszatérés az eredeti állapotba, amit még az is nehezít, hogy a hát-, farizmok teljesen relaxált állapotba kerülnek az altatás alatt, és ébredés után hosszabb idő azon izomtónus újbóli „megtalálása”, ami ezeknél a hátfájós, gerincbeteg kutyáknál a legkényelmesebb, legkisebb fájdalommal járó testhelyzetet, mozgást biztosítják. Egy-két nap alatt ez a rosszabb mozgás általában visszatér a kiindulási állapotba.

Csapatunk folyamatosan azon dolgozik, hogy kedvencének a legbiztonságosabb altatást biztosítsuk, a lehető legrövidebb időt töltse altatásban, és a vizsgálat végén megnyugodva mehessenek haza.