Hogyan zajlik a vizsgálat & altatás

Az MR– és CT-vizsgálat menetét alapvetően meghatározza, hogy a vizsgálat altatásban zajlik. Erre azért van szükség, mert a kutyájának / macskájának / kedvencének a vizsgálat teljes ideje alatt mozdulatlanul kell feküdnie a gépben, ugyanabban a pozícióban.

Az MR-vizsgálatokhoz a Vet-Scan-nél egy nagy térerejű (1,5 T) mágnest használunk, ezért a vizsgálat alatt nagy zajban kell mozdulatlanul maradnia a betegnek. A CT-vizsgálatok rövidebbek, és kisebb zajjal járnak. Fájdalmat okozó beavatkozást azonban nem végzünk, ezért műtéti mélységű altatásra és kiegészítő fájdalomcsillapításra nincs szükség, csak felületesebb altatásra. Orvosi értelemben azonban ez a felületesebb alvás is altatásnak minősül, aminek mindig van kockázata. Mi természetesen azon dolgozunk, hogy ez az altatási kockázat a lehető legkisebb legyen. Egyrészt olyan gyógyszereket használunk, amik gyorsan bomlanak, gyorsan kiürülnek a szervezetből, és jól kormányozható alvást eredményeznek, másrészt kedvence altatását nagy gyakorlattal rendelkező altatóorvos végzi.

Az altatóorvosnak csak az a feladata, hogy felkészíti kedvencét az alvásra, elindítja, létrehozza, fenntarja az alvást, altatást, és a vizsgálat teljes ideje alatt figyeli a beteget. Monitorozza a légzésszámot, pulzusszámot, a vér oxigénszintjét, a kilélegzett levegő szén-dioxid tartalmát, vagyis pillanatról pillanatra követni tudja az altatott beteg állapotát, az altatás mélységét, és folyamatosan, finoman módosítani tud a legkedvezőbb állapot eléréséhez.  Ilyen vizsgálati körülmények között egészséges állat altatási kockázata egészen minimális.

Az altatás miatt a betegnek koplalnia kell; 6 órával a vizsgálat előtt már nem ehet, 4 órával előtte pedig már nem is ihat. A betartott koplalás, szomjaztatás fokozza az altatás biztonságát, csökkenti a szövődmények kialakulási valószínűségét.

Kedvencét altatóorvos kollégánk altatás előtt megvizsgálja. Meghallgatja szívét, tüdejét, megvizsgálja nyálkahátyáit, áttekint minden olyan dolgot, ami egy gyors fizikális vizsgálat során áttekinthető, ami alapján megállapíthatja, milyen állapotban van altatási szempontból a vizsgálatra kerülő beteg. Azt azonban fontos tudni, hogy altatóorvosunk itt és akkor találkozik először altatandó páciensével, és csak azt tudja róla előzetesen, amit a beküldő kolléga velünk megoszt. Valójában a beküldő kolléga az, aki meg tudja ítélni, hogy az általa küldött beteg milyen állapotban van altatási szempontból, milyen kiegészítő vizsgálatokra (vérlabor, szívUH, EKG, mellkas rtg stb.) lehet szükség a biztonságosabb altatáshoz, amiket a hozzánk érkezés előtt elvégez / végeztet (kivételt képezhetnek az akut betegek). Ha friss vérvizsgálati eredménnyel vagy egyéb, az altatás szempontjából fontos vizsgálati eredménnyel (pl. szív UH, mellkas rtg.) rendelkezik, a leleteket kérjük küldje el nekünk előre emailben, hogy átnézhessük, ha erre nincs mód, hozza el magával.

Az altatás menete:

Konzultáció és altatás előtti betegvizsgálat után kedvence kap egy kanült az egyik lábába (az egyik vénájába), amit ragasztószalaggal rögzítünk. A kanülálás helyét nyírógéppel megnyírjuk, alkoholos fertőtlenítővel fertőtlenítjük. Ezen a vénakanülön keresztül adunk egy kevés intravénás altatószert, propofolt, amit a humán egészségügyben kisbabák biztonságos altatásához is használnak. Csak annyi vénás altatót kap, amitől annyira elalszik, hogy egy légcsőtubust behelyezhessünk a légcsövébe. Így, légcsőtubussal, alvó állapotban kerülnek a betegek az MR-be vagy CT-be, ahol az altatást a továbbiakban már altatógázzal végezzük. A légcsőtubuson keresztül lélegzik be és ki az altatógázt, vagyis inhalációs narkózist alkalmazunk, általában izoflurán használatával.

A vizsgálat után az ébredés kezdeti fázisát a beteg még velünk tölti, felügyeletünk alatt. Ha felébredt, és orvosi szempontból stabil állapotban van, többé-kevésbé éber állapotban eltávolítjuk a vénakanült, aminek a helyére egy pici kötés kerül, amit otthon, legkésőbb egy óra múlva, el kell távolítaniuk.

Mit tapasztalhatnak az altatás után?

Enyhébb mellékhatás a légcsőtubus miatt a vizsgálat után egy-két napig jelentkező enyhe köhögés, illetve a vizsgálat utáni pár órában hányás; ez utóbbi is csak ritkán fordul elő. Gerincbeteg kutyáknál előfordulhat, hogy altatás után sokkal rosszabbul mozognak, mint a vizsgálat előtt. Ennek egyrészt az az oka, hogy a gerincvizsgálat hátfekvésben zajlik, teljesen kinyújtott gerincoszlop mellett, olyan pozícióban, amiben éber állapotban csak ritkán vannak a kutyák. Ebből a szokatlan pozícióból nehéz a visszatérés az eredeti állapotba, amit még az is nehezít, hogy a hát-, farizmok teljesen relaxált állapotba kerülnek az altatás alatt, és ébredés után hosszabb idő azon izomtónus újbóli „megtalálása”, ami ezeknél a hátfájós, gerincbeteg kutyáknál a legkényelmesebb, legkisebb fájdalommal járó testhelyzetet, mozgást biztosítja. 10-20 perc – egy-két nap alatt ez a rosszabb mozgás általában visszatér a kiindulási állapotba.

Mik az altatás kockázatai?

Az altatás – a szokásos alvástól eltérően – egy mesterséges, gyógyszerekkel létrehozott öntudatlan, mozdulatlan állapot. Sajnos jelenleg egyetlen olyan készítmény sincs, amely az agyon kívül más szervre ne hatna, így a felhasznált altatószertől függően a keringés, a légzés, vagy más életfunkciók is változhatnak. Ezért egészséges, fiatal állatok esetében is van altatási kockázat. Idősebb korban, súlyosabb, illetve többféle megbetegedés együttes jelenléte esetén az altatási kockázat nagyobb.

 

Csapatunk folyamatosan azon dolgozik, hogy kedvencének a legbiztonságosabb altatást biztosítsuk, a lehető legrövidebb időt töltse altatásban, és a vizsgálat végén megnyugodva mehessenek haza.