1044 Budapest, Megyeri út 53. +36-30/254 9121 +36 1 803-6457

Hasznos információk

Átadtuk a VETSCAN KISÁLLAT DIAGNOSZTIKA KÖZPONTOT

MR-vizsgálatok kutyáknak és macskáknak

ÁTADTÁK A VETSCAN KISÁLLAT DIAGNOSZTIKA KÖZPONTOT

Nagy térerejű, kifejezetten a kisállatok vizsgálatára koncentráló MR-berendezést adtak át a VetScan Kisállat Diagnosztika központjában. Az Újpest és Káposztásmegyer határán, a Megyeri út 53. szám alatt lévő központ Magyarországon egyedülálló módon kifejezetten állatok számára nyújt professzionális MR-vizsgálatokat, egy 1,5 Tesla térerejű MR-berendezésen.

„Fontos, hogy a legmodernebb vizsgálatok az állatok számára is elérhetőek legyenek – és adott esetben ezzel az életüket is megmenthessék” – köszöntötte a hallgatóságot népszerű újságíró, műsorvezető, D. Tóth Kriszta, az ünnepség háziasszonya, egy 85 kilós német dog, Ringo gazdája.

A központot 2015. december 9-én ünnepélyes keretek között adta át prof. dr. Németh Tibor, a Szent István Egyetem Állatorvos-Tudományi Kar dékánhelyettese, a Sebészeti és Szemészeti Tanszék és Klinika tanszékvezető egyetemi tanára, Leitner György, a Vet-Scan Kisállat Diagnosztika Kft. ügyvezető igazgatója, valamint dr. Kerekes Zoltán, a Vet-Scan Kisállat Diagnosztika Kft. vezető állatorvosa. Az átadó ünnepség után előadást tartott dr. Sebestyén Zsolt, a ProVet Állatorvosi Szakrendelő állatorvosa, kisállat-neurológus, aki ismertette az új intézmény jelentőségét az állatgyógyászatban.

A megnyitón elhangzott, hogy az újonnan nyílt létesítmény hiánypótló a hazai állatorvoslásban, hiszen nincs még egy olyan intézmény, mely rutin állatdiagnosztikai MR-vizsgálatokra specializálódott volna. Az üzembe állított GE Healthcare gyártmányú 1,5 Tesla térerejű MR-berendezés fizikai méretéből adódóan kis-és nagytestű állatok vizsgálatára is alkalmas, a mágnes nagy térereje miatt kiváló minőségű felvételek készíthetőek vele. A központban szakmailag magasan képzett, komoly tapasztalattal rendelkező állatorvosok végzik a vizsgálatokat, melyek segítségével precízen kimutathatók a legapróbb, más képalkotó diagnosztikai eljárásokkal nehezen észrevehető rendellenességek, a pontos diagnózist követően pedig megkezdődhet az eredményes gyógyítási folyamat.

A humán orvoslásban a bonyolultabb betegségek diagnosztikájára gyakran alkalmazzák a mágneses rezonanciás képalkotást: országszerte több mint 50 MR-berendezés végez emberi diagnosztikai vizsgálatokat. A VetScan Kisállat Diagnosztika Megyeri úti központjában működő berendezés az ország első, nagy térerejű MR-berendezése, amely kizárólag állatgyógyászati alkalmazásra áll rendelkezésre.

Az intézményről további információkat a www.vetscan.hu weboldalon talál.

Sajtókapcsolat:

lllés Mónika

E-mail cím: info@vetscan.hu

Gyakran Ismételt Kérdések az epilepsziáról

Mi az epilepszia?

Az epilepszia olyan krónikus és rohamokban jelentkező neurológiai betegség, amelyben az idegsejtekben, idegsejt-csoportokban rendellenesen fokozódnak az aktiváló kisülések.

Mi okozhat epilepsziát?

Először is különbséget kell tennünk a klasszikus, orvosi szóval idiopatikus epilepszia és a másodlagosan kialakuló epilepsziás rohamok között. Az idiopatikus epilepszia arról kapta nevét, hogy oka ismeretlen; a betegek legalább felénél ez a forma fordul elő. A másodlagosan kialakuló epilepsziánál mindig van a háttérben valamilyen központi idegrendszeri megbetegedés; számos ilyen betegség szóba jöhet, ami másodlagosan epilepsziát okozhat. Egyes esetekben genetikai háttere van a betegségnek, máskor fejlődési rendellenesség következménye.

Agydaganatok, agyvelő-, agyhártyagyulla- dás, stroke szintén állhatnak a másodlagos epilepszia hátterében. Néha magzati korban vagy ellés alatt zajló kóros folyamatok eredményeként alakul ki. Nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy epilepszia-szerű tüneteket nem csak az agyvelőt érintő betegségek, hanem belgyógyászati, hormonális betegségek is okozhatnak.

Hogyan jelentkezik az állatoknál az epilepsziás roham?

Két nagy rohamtípus különíthető el, ugyanúgy, mint az embereknél: fokális és generalizált rohamokról beszélhetünk. Fokális roham esetén az agynak csak egy kisebb, körülhatárolt területére korlátozódik az idegsejtcsoportok kontrollálatlan elektromos aktiválódása. Ennél a formánál a tüneteket alapvetően az határozza meg, hogy az agynak melyik területe aktivizálódik.

Néha csak szokatlan viselkedés, máskor nyálzás, egy láb remegése, nyeldeklés, körmozgás lehet fokális roham jele. Egyes esetekben a tudat teljesen ép marad fokális roham közben, máskor a roham alatt az állatok zavarttá válnak, tudatukat veszthetik. A generalizált roham is többféle lehet, és hasonlóan a fokális rohamokhoz, egyes esetekben a tudat ép marad, máskor teljes tudatvesztés is létrejöhet a roham alatt. A generalizált rohamok legsúlyosabb formájáról, a korábban grand mal-nak hívott rohamról talán már mindenki hallott. Az emberekhez hasonlóan a tünetek itt is ijesztőek: az állat összeesik, megmerevedik az egész teste, rángatózik, pupillái kitágulnak, miközben szemét gyorsan forgatja, szája habzik, a rágóizmok görcsös állapota miatt el is haraphatja a saját nyelvét, vagy kárt tehet abban, aki kezével próbál a szájába nyúlni. A roham alatt riadt, fájdalmas sípolást, nyüszítést hallathat az állat, valamint előfordulhat bélsár- és vizeletürítés is. A generalizált forma enyhébb alakjainál az állat elveszítheti egyensúlyát, tántorogni kezd, rogyadozik, végül eldől, néhány perccel később azonban lassú, bizonytalan mozgással képes felkelni.

A rohamok eltérő időközönként (akár naponta többször is vagy szerencsésebb esetben csak havonta vagy még ritkábban) ismétlődhetnek.

Mit tehet roham alatt a gazda?

Amennyire tudja, próbálja megóvni kedvencét az esetleges sérülésektől! Fejét finoman fogva óvja attól, hogy a földhöz csapódjon, a roham elmúltával pedig az állat nyugodt pihenéséről kell gondoskodni. Az első rohamra utaló jel esetén, vagy ha tudomásunk van arról, hogy az állat valamelyik elődje epilepsziás betegségben szenvedett, a gazda keresse fel állatorvosát részletes kivizsgálást kérve.

Mit tehet a roham után a gazda?

Az epilepsziás roham után keresse fel állatorvosát. Az állatorvosi vizsgálat része a részletes kórelőzmény kikérdezése, a részletes fizikális vizsgálat és a különböző kiegészítő vizsgálatok. A kiegészítő vizsgálatok egy része a belgyógyászati eredetű betegségek kizárását, alátámasztását célozza, másik része az epilepszia illetve az epilepszia-szerű roham neurológiai hátterét térképezi fel. Ez utóbbiban nélkülözhetetlen a koponya MR-vizsgálata. A legmegfelelőbb gyógy- szeres kezelést a kezelőorvos állítja össze, felhasználva valamennyi vizsgálat eredményét. Az epilepsziás beteg folyamatos utókövetése, kontrollja segíti a panaszok ritkulását; szerencsés esetben a kezelés hosszú időre is teljes tünetmentességet biztosíthat.

Epilepszia tünetei:

 • • szokatlan viselkedés
 • • görcsök, remegések
 • • nyálzás
 • • egyensúlyzavar, rángatózás
 • • ferde fejtartás
 • • nyeldeklés
 • • habzó száj
 • • eszméletvesztés
 • • tántorgás, rogyadozás, eldőlés
Különböző gerincbántalmak

A különböző gerincbántalmak sajnos ugyanúgy érintik az állatokat, mint gazdáikat. Bizonyos mozgászavarok kialakulásakor vagy súlyosabb esetben bénulási tünetek jelentkezésekor haladéktalanul állatorvoshoz kell fordulnia, a rendellenesség ugyanis nem múlik el magától. A kisállatok gerincbetegségeiről és kezeléséről dr. Kerekes Zoltánnal, a Vet-Scan Kisállat Diagnosztikai centrum vezetőjével beszélgettünk.

Mely kisállatok a leginkább hajlamosak a gerincbetegségekre?

Gerincproblémák a kis- és nagytestű kutyákat egyaránt fenyegetik, sőt, néha macskáknál is előfordulhatnak. Néha egyik pillanatról a másikra alakulhatnak ki a nagyon súlyos tünetek, de gyakrabban fordul elő, hogy enyhe bevezető tünetek után lassan, fokozatosan romlik a betegek állapota.

Hogyan ismerhetjük fel otthoni körülmények között a bajt, és mi a teendő ebben az esetben?

A hirtelen bénulás nyilván egyértelmű. Enyhe sántaság, imbolygó mozgás, lassabb, körülményesebb felkelés, mozgáskoor- dinációs zavar is utalhat gerincbetegségre. Természetesen a tüneteket és betegségeket sorolhatnánk napestig; sajnos egymáshoz nagyon hasonló tünetek időnként teljesen más típusú megbetegedéshez tartoznak. Ezért azt javaslom, hogy a tünetek jelentkezése esetén a gazdák keressék fel állatorvosukat, aki részletes fizikális vizsgálat után el tudja dönteni, milyen további vizsgálatra vagy esetleg kezelésre lehet szükség.

Melyek a leggyakoribb gerincbetegségek ezeknél az állatoknál?

Az egyik leggyakoribb gerincbetegség a hátágyéki porckorongsérv. Igazi, klasszikus sérv esetén a porckorong külső, fibrózus gyűrűje átszakad, és a középső, lágyabb anyag (a pulpa) a gerinccsatornába jut, ahol a gerincvelőt enyhébb-súlyosabb mértékben összenyomja. Más esetekben a porckorong fibrózus külső gyűrűje nem szakad át, hanem a porckorong egy része kisebb-nagyobb mértékben betüremkedik a gerinccsatornába, és ugyanúgy összenyomja a gerincvelőt, mint egy klasszikus porckorongsérv esetén. A gerincvelő összenyomásának mértékétől függően alakulnak ki enyhébb vagy súlyosabb tünetek; legsúlyosabb esetben bénulás. A hátágyéki szakaszon kívül természetesen a nyaki szakaszon is kialakulhat porckorongsérv vagy porckorong betüremkedés. A tünetek és a lefolyás hasonló, azzal a különbséggel, hogy egy nyaki porckorong megbetegedés mind a négy végtag működésére hatással van, míg az ágyéki szakaszon kialakuló porckorongsérv csak a hátsó végtagokon okoz funkciózavart, gyakran vizelet- és bélsárürítési nehézséggel együtt. A gerinccsigolyák törése vagy sérülése, daganatok, fejlődési rendellenességek, porckoronggyulladás szintén súlyos következményekkel járnak. Ezeket a betegségeket az esetek döntő többségében ránézésre nem lehet elkülöníteni egy porckorong-betegség miatt kialakuló állapottól. Ezért van nagy jelentősége a minél előbb elvégzett állatorvosi fizikális vizsgálatnak, és szükség esetén folytatni kell a vizsgálatot megfelelő képalkotó eljárással. A gerincvelő és környékének megbetegedéseit legprecízebben MR-vizs- gálattal lehet feltárni.

Mit tehetünk, ha észrevesszük, hogy valami nincs rendben kedvencünkkel?

Az, hogy egy adott esetben mit kell tenni, mindig a tünetek súlyosságától függ. Enyhébb esetekben van pár napja a gazdának, hogy felkeresse orvosát, de hirtelen bénulás esetén, ahogy azt egyébként mindenki tudja, azonnal állatorvoshoz kell fordulni. A gerincvelő csak minimálisan képes a regenerációra; ráadásul roppant érzékeny. A jelen pillanatban érvényes állatorvos-szakmai állásfoglalás szerint porckorongsérv miatt lebénult kutyát 48 órán belül operálni kell, az idő előrehaladtával ugyanis nagyon gyorsan csökken annak az esélye, hogy a kutya újra lábra állhat. Természetesen a gazdák és állatorvosok nem feltétlenül értik ugyanazt bénulás alatt. A lényeg, hogy a súlyosan beteg kutya gyorsan állatorvoshoz kerüljön!

Hogyan előzhetjük meg a porckorong-betegségeket, mire kell odafigyelni?

Ez nehéz kérdés. Kellő körültekintéssel, és lehet, hogy így sem sikerül megelőzni a bajt. Ami a napi gyakorlatban leginkább azt jelenti, hogy enyhébb tünetek esetén a gazdák már keressék fel állatorvosukat, ne nézzék végig, ahogy fokozatosan romlik az állapota, és akár részleges bénulás tüneteit mutatja. A hirtelen bénulást nem lehet megelőzni. Bekövetkezhet akár labdázás közben, az őszi avaron elcsúszva is. De azt mégsem mondhatjuk a gazdáknak, hogy a kutyák ne rohangáljanak a szabadban. Vannak persze szabályok, amiket érdemes betartani: rövid lábú, hosszú hátú kutyák ne lépcsőzzenek, a kanapéról le-fel ugrálást se hagyjuk, és nem tesz jót a túlsúly sem. A lassan, fokozatosan romló tünetek esetén pedig a gazdák konzultáljanak állatorvosukkal. Fontos az életkornak megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás, jót tesz a hátizmokat erősítő úszás, a gyógytorna és a sík terepen tett séták. A gerincoszlopnak nagy igénybevételt jelentő ugrások és gyors fordulókkal járó játékok gyorsíthatják a tünetek romlását, segíthetik előidézni a porckorongok megbetegedéseit. A kezelésig eljutni csapatmunka, ahol a kezelőorvos - kutya - gazda összehangolt munkáján kívül nélkülözhetetlen a pontos, idejében felállított diagnózis, a sikeres sebészi megoldás, kiegészítve megfelelő gyógyszerekkel, és a korszerű rehabilitációban ma már nélkülözhetetlen a fizioterapeuta segítsége is. Persze mindez sok energiát, türelmet, időt igényel egy állatát szerető gazdától.

Tünetek:

 • a megszokottnál nehézkesebb mozgás
 • az állat nem szívesen ugrik fel olyan helyekre, ahová korábban igen
 • nem akar lépcsőzni lassan kel fel imbolyog és koordinálatlan a mozgása
 • púposít és rövideket lép nem emeli a hátsó lábait, körmeit húzza a talajon
 • vizelet- vagy bélsárürítési nehézségek
Miben segíthet az MR-vizsgálat?

Miben segíthet az MR-vizsgálat?

Az egyik legkorszerűbb, legtöbb lehetőséget magában rejtő vizsgálómódszer. Az agy, a gerincvelő és az ízületek pontos leképezése ma már elképzelhetetlen MR-vizsgálat nélkül. Kontrasztfelbontása lenyűgöző: segítségével a lágyszövetekben nagyon pontosan felismerhetünk már egészen finom szerkezeti elváltozásokat is. Láthatóvá tehető a gerincvelő és a porckorongok egymáshoz viszonyított helyzete, a gerincvelő saját struktúrája. Más diagnosztikai módszerrel nem elérhető részletességgel tárja fel az agyi struktúrákat. Ígéretes és dinamikusan fejlődő terület a funkcionális MR-vizsgálat is, amivel elsősorban az agy működését, és nem morfológiáját vizsgálhatjuk. Bizonyos tüdőelváltozások és finom, kisméretű csontos elváltozások vizsgálatától eltekintve az egyik legprecízebb diagnosztikai módszer valamennyi szervrendszer esetében.

Hogyan működik?

Jelen korunk egyik legbonyolultabb vizsgálómódszere, a megalkotásában résztvevő kutatók közül többen is Nobel-díjat kaptak munkásságukért. A beteg a vizsgálat során mágneses térben fekszik, miközben rádióhullámokat bocsátunk a szervezetbe, melyek képesek manipulálni az ott nagy mennyiségben lévő protonokat. Ezt követően a protonok a szövetekben elfoglalt helyzetüknek megfelelően különböző rádióhullámokat bocsátanak ki, melyekből számítógépes módszerrel képeket alkothatunk. A beteg szövetek protonjai más hullámhosszúságú hullámokat bocsátanak ki, mint az egészséges szövetek protonjai.

Altatás szükséges?

Az MR-vizsgálat mindig altatásban zajlik. Egyrészt a vizsgálat hosszú, általában 20-25 perc, mialatt a betegeknek teljesen mozdulatlanul kell feküdniük, másrészt a készülék hangosan kattog, ami szintén nehezítené altatás nélkül a betegek mozdulatlan fekvését.

Furcsa tüneteket produkál a kedvenced? Mától neki is kérhetsz MR-vizsgálatot!

FURCSA TÜNETEKET PRODUKÁL A KEDVENCED? MÁTÓL NEKI IS KÉRHETSZ MR-VIZSGÁLATOT!

Mérföldkő az állatgyógyászatban: a VetScan Kisállat Diagnosztika az első olyan centrum Magyarországon, ahol kizárólag állatok számára telepített, nagy térerejű MR-berendezést működtetnek. A rendelőben a kiskedvencek mellett az egészen nagy, akár százkilós óriásokat is fogadják.

„Kicsi gyerekkorom óta nagy állatbarát és a felelős állattartás elkötelezett híve vagyok, a 85 kilós német dogunkra is családtagként tekintünk. Ringo hatalmas és imádnivaló, igazi karakter, aki a kanapéra ül tévét nézni, néha pedig az ölünkbe fészkeli magát. Rendszeresen járunk vele állatorvoshoz, és komolyan vesszük a betegségekre utaló jeleket is, de tudjuk, hogy egy rutinvizsgálat során nem feltétlenül derülnek ki a súlyosabb problémák.” - meséli D. Tóth Kriszta, műsorvezető.

A VetScan Kisállat Diagnosztika új központja ebben nyújt egyedülálló segítséget: a kizárólag állatok vizsgálatára telepített MR-berendezés az egyik legkorszerűbb diagnosztikai módszer, amely mellékhatások nélkül, mágneses térben, rádióhullámok segítségével készít felvételt a szervezet belső szöveteiről. Számos betegség kizárólag MR segítségével ábrázolható: az apró szerkezeti elváltozások mellett láthatóvá teszi például a gerincvelő és az agy saját struktúráját is.

A napi diagnosztika számára ilyen nagy térerejű készülék eddig nem volt elérhető, pedig bizonyos betegségek - például a gerincbántalmak, a stroke vagy az epilepszia - ugyanúgy előfordulnak a kis- és nagytestű állatok körében, mint az embereknél. A pontos kórkép meghatározása viszont nehezebb, hiszen a beteg nem tudja elmondani, mit érez.

Epilepszia-szerű görcsök, ferde fejtartás, véres vizelet: kérjen MR-vizsgálatot a kedvencének!

„A kutyaiskolával és a kutyapiszok lelkiismeretes felszedésével nem ér véget a felelős állattartás. Az oltások és a rendszeres féregtelenítés mellett a fajtára jellemző betegségekre (nagytestű kutyánál például a szívritmuszavarra) és a szokatlan tünetekre is oda kell figyelni. Egy 85 kilós kutya kivizsgálása viszont komoly kihívás, legutóbb, mikor egy erős gyulladás miatt nyugtatót kellett adni Ringónak, megmozdítani sem tudtuk. Az új MR-berendezéssel gond nélkül vizsgálható ő is.” – meséli D. Tóth Kriszta.

A 20-30 percig tartó, fájdalommentes vizsgálat során mozdulatlanul kell feküdnie a betegnek, ezért állatok esetén altatásban végzik. Az altatóorvos a vizsgálat teljes ideje alatt jelen van, és figyelemmel kíséri az állat légzését, szívverését és egyéb életfunkcióit. „A kiemelten nagy, 1,5 Tesla térejű MR-berendezés precíz és pontos képet ad olyan betegségekről is, amelyek más vizsgálatok során szinte láthatatlanok. Hiánypótló és életmentő újítás az állatorvoslásban.” – fejtette ki dr. Kerekes Zoltán, a VetScan Kisállat Diagnosztika Kft. vezető állatorvosa.

Interjú Maya gazdájával, Scsaurszki Ritával, a Retriever Fajtamentés önkéntesével

Hogy került hozzád Maya?

Maya egy neves tenyésztőtől érkezett hozzám, fajtatársát, Zselét pedig az utcáról fogadtam be eredetileg ideiglenesen, de annyira összenőttek Mayával – és persze én is megszerettem –, hogy végül nálam maradt. Mellettük jelenleg 2 ideiglenes Golden retrieverem van, számukra keresi a Retriever Rescue a tökéletes gazdát.

Hogyan jellemeznéd Mayát, milyen a természete, mi a hobbija?

Fő hobbija az emberszeretet, ami a fajta jellegzetessége. Imádja a gyereket és a sarat, rendkívül játékos. A hasát is nagyon szereti, jutalomfalattal bármire rávehető. Örömmel végez különböző feladatokat, ezért ahogy az összes kutyánál, nála is alapvető fontosságú, hogy nem pusztán fizikailag, hanem szellemileg is le kell fárasztani. Ennek érdekében jártunk kutyaiskolába, illetve jelenleg kutyaklubba. Házőrzésre azonban kedves természetéből kifolyólag teljesen alkalmatlan, a betörőt maximum összenyálazná és –sarazná.

A Retriever Fajtamentés hogyan működik? Miért válnak meg a gazdák ezektől a csodálatos kutyáktól?

Számtalan történettel érkeznek hozzánk a kutyák. Előfordul például, hogy a gazdi tartósan megbetegszik vagy halálát követően az örökösöket nem érdekli az állat, nálunk ez esetben jó helyre kerül.  Az emberek vásárláskor nem mérlegelik, hogy az aranyos kiskutya hamarosan felnő és rengeteg törődést igényel. Televízióban látják a retrievereket, megtetszenek nekik a bájos négylábúak és hirtelen felindulásból megveszik őket.    Nem gondolják át, hogy egy kutya 15 évre szól, minden nap gondozni, sétáltatni kell és állatorvosi költségek is rendszeresen felmerülnek. Szaporítóktól viszonylag alacsony áron szerezhetők be retrieverek, a tapasztalat azonban az, hogy az emberek nem becsülik, ami olcsó, hamar ráunnak, ha nevelés hiányában nem úgy viselkedik a kutya, ahogy azt ők elképzelték.  Sokaknak nincs megfelelő problémamegoldó képességük sem, illetve nem is akarják megoldani a kutyatartással járó problémákat, nem tudnak hosszú távon felelősségteljesen gondolkodni.

Évente hány kutyusnak találtok új gazdát?

Az anyagi lehetőségeink és az ideiglenes befogadók száma szűk keresztmetszetet szabnak számunkra. A beérkező kutyákat először alaposan megvizsgáljuk, ivartalanítjuk, chipeztetjük, féregtelenítjük és szívférgességre szűrjük. A kivizsgálásra a VetScantől is kapunk segítséget. Igyekszünk őket fizikailag és lelkileg rendben tenni és így adni őket  örökbe, évente hozzávetőleg 120 saját kutyának találunk új gazdát. Nálunk nincs menhely, úgy gondoljuk, a kutyáknak az a legjobb, ha családokban szocializálódnak. Ideiglenes befogadó önkénteseink így kiismerik a kutyusokat, igényeikhez igazodva keresik meg számukra a megfelelő gazdát.  Fiatal kutyának aktív gazdit, idősnek nyugodtabbat igyekszünk találni. Fő szempontunk, hogy hosszú távra tervezünk, ennek tükrében a visszaadási arány elenyésző. Az örökbefogadási folyamat kifejezetten szigorú, minden esetben meggyőződünk arról, hogy jó helyre kerülnek a kutyák: felmérjük a leendő gazdák igényeit, elképzeléseit, körülményeit, akik ezután ismerkednek a kutyussal, egy önkéntes pedig a családhoz látogatva ellenőrzi, hová kerül védencünk.  Az állatokat kizárólag örökbefogadási szerződéssel adjuk oda, és törekszünk az után követésre. Mindemellett menhelyekről is összegyűjtjük a retrievereket, és ha korlátozott kapacitásaink miatt nem tudjuk vállalni őket, közvetítő fórumainkon keresztül ezek az állatok is gyakran általunk találnak gazdára, így a segített kutyák száma évente több mint 200.

Szerinted mi a kötelessége egy felelős állattartónak?

Biztosítania kell állata számára a megfelelő minőségű táplálékot, orvosi ellátást, fizikai és szellemi foglalkozást, így boldog lesz a kutyus a lakásban és kertben egyaránt. Az állat megvásárlása előtt mindenképp meg kell fontolnia, tudja-e fedezni az esetlegesen felmerülő extra állatorvosi költségeket.

Mit gondolsz az új MR-központról?

Én az a típus vagyok, aki minden aprósággal állatorvoshoz rohan, ezért nagyon örülök az új lehetőségnek.  Fantasztikus, hogy ilyen modern eszközök állnak az állatok rendelkezésére, hiszen a pontos, gyors diagnózis életet menthet.  Nagy öröm számomra, hogy ez a fejlett technológia már Magyarországon is elérhető. Fontosnak tartom, hogy kedvenceinknek megfelelő színvonalon tudjunk segíteni. A VetScan Kisállat Diagnosztikában kiváló szakemberek dolgoznak, adott estben hozzájuk fordulnék segítségért.  Precíz diagnózissal a költségek is csökkenthetőek, hiszen nincs félrekezelés, ami alatt a probléma még súlyosbodhatna, további költségeket generálva.

Mérföldkő az állatgyógászatban: működik az első, kizárólag állatorvosi vizsgálatokat végző, nagy térerejű mr-berendezés

MÉRFÖLDKŐ AZ ÁLLATGYÓGÁSZATBAN: MŰKÖDIK AZ ELSŐ, KIZÁRÓLAG ÁLLATORVOSI VIZSGÁLATOKAT VÉGZŐ, NAGY TÉREREJŰ MR-BERENDEZÉS

Magyarországon egyedülálló, nagy térerejű MR-berendezést működtet január második felétől a VetScan Kisállat Diagnosztika. A berendezéssel a legkisebbektől a 100 kg-os „óriásokig” vizsgálhatók az állatok, így kedvenceink gyógyulási esélyei jelentősen javulhatnak.

A mágneses rezonanciás képalkotás (MR) napjaink egyik legkorszerűbb diagnosztikai módszere, amely mellékhatások nélkül, mágneses térben, rádióhullámok segítségével készít felvételt a szervezet belső szöveteiről. Számos lágyrészbetegség kizárólag MR-vizsgálat segítségével ábrázolható: az apró szerkezeti elváltozások felismerése mellett láthatóvá teszi például a gerincvelő és a porckorongok egymáshoz viszonyított helyzetét, valamint a gerincvelő és az agy saját struktúráját is.

<brAz állatgyógyászatban, a napi diagnosztika számára ilyen nagy térerejű készülék eddig nem volt elérhető, pedig bizonyos betegségek - például a gerincbántalmak, a stroke vagy az epilepszia - ugyanúgy előfordulnak a kis- és nagytestű állatok körében, mint az embereknél. A pontos kórkép meghatározása viszont nehezebb, hiszen a beteg nem tudja elmondani, mit érez. Január közepétől a felelős állatartók is pontos képet kaphatnak kedvencük állapotáról a VetScan Kisállat Diagnosztika központjában: ez az első olyan centrum Magyarországon, ahol kifejezetten állatok számára telepített, nagy térerejű MR-berendezést üzemeltetnek, jelentősen növelve ezzel a gyógyulás esélyét.

„Az újonnan nyílt centrum hiánypótló az állatorvoslásban. Az üzembe állított 1,5 Tesla térerejű MR-berendezés kis- és nagytestű, akár 100 kilós állatok vizsgálatára is alkalmas, és kiváló minőségű felvételeket készít. Segítségével precízen ki tudjuk mutatni a legapróbb, más képalkotó eljárással nehezen észrevehető rendellenességeket is, a pontos diagnózis pedig jelentősen felgyorsítja a gyógyulás folyamatát, és növeli a  gyógyulás esélyét.” – fejtette ki dr. Kerekes Zoltán, a VetScan Kisállat Diagnosztika Kft. vezető állatorvosa.

A Magyarországon eddig egyedülálló vizsgálat teljesen fájdalommentes

A vizsgálat fájdalommentes, de a 20-30 perces folyamat során mozdulatlanul kell feküdnie a betegnek, ami az állatoknál kizárólag altatással valósítható meg. Az altatóorvos a vizsgálat teljes ideje alatt jelen van, és figyelemmel kíséri az állat légzését, szívverését és egyéb életfunkcióit.

 „Kicsi gyerekkorom óta nagy állatbarát és a felelős állattartás elkötelezett híve vagyok. A kutyánkra családtagként tekintünk, ezért nagy megnyugvással tölt el, hogy számára is elérhetővé vált egy olyan, sok esetben életmentő vizsgálat, mint az MR. Rendszeresen járunk állatorvoshoz, és komolyan vesszük a betegségekre utaló jeleket is, de jól tudjuk, hogy egy rutinvizsgálat során nem feltétlenül derülnek ki a súlyosabb problémák. Miután a német dogunk, Ringo korántsem nevezhető kistermetű kutyának, külön örülök, hogy az intézmény a közel 100 kilós állatok előtt is nyitva áll”- meséli D. Tóth Kriszta, műsorvezető.

„Az MR-berendezés, amellyel korábban humándiagnosztikai vizsgálatokat végeztek, január közepétől az állatdiagnosztikában jelent hatalmas segítséget. Egy ekkora térerejű, professzionális képalkotó gép állatgyógyászati alkalmazása hiánypótló  Magyarországon.” – fejtette ki Leitner György, a VetScan Kisállat Diagnosztika Kft. ügyvezető igazgatója.

MR-kompatibilis betegőrző készülék/monitor

Miért kell az állatokat altatás közben folyamatosan felügyelni?

Az altatás – a szokásos alvástól eltérően – egy mesterséges, gyógyszerekkel létrehozott folyamat. Ennek során a felhasznált altatószerek öntudatlan, mozdulatlan állapotot hoznak létre. Sajnos jelenleg egyetlen olyan készítmény sincs, amely az agyon kívül más szervre ne hatna, így a felhasznált szertől függően a keringés, a légzés, vagy más életfunkciók is változhatnak. Ennek pontos nyomon követése az altatás biztonságának egyik legfontosabb záloga.

Milyen módon lehet az altatást figyelemmel kísérni?

Alapvetően kétféle módszert alkalmazunk az altatott állatok életműködésének megfigyelésére (melyet idegen szóval monitorizálásnak nevezünk). A legegyszerűbb, de nagyon hasznos megoldás a saját érzékszerveink – látás, hallás, tapintás – kihasználása. Az altatást végző állatorvos folyamatosan figyeli az állat légzését, tapintja a pulzusát, stb. Természetesen ezek a lehetőségek – bár nagyon fontosak – nem képesek minden probléma megelőzésére. Ezért a másik megoldás a műszeres vizsgálatok alkalmazása. Erre külön készülékeket készítenek, melyeket betegőrző monitornak neveznek.

Mit tud egy modern betegőrző készülék (monitor)?

Segítségével folyamatosan, vagy ismétlődően mérni tudunk számos, az életműködés szempontjából fontos értéket. Ilyenek lehetnek a vér oxigéntelítettsége, a szívverések száma, a légzésszám, a légzés hatékonysága (a kilélegzett széndioxid mérésén keresztül), a vérnyomás, a testhőmérséklet, az EKG és számtalan más paraméter. Ezek együttesen sokkal több információt szolgáltatnak, mint külön-külön.

Miért különleges az MR-vizsgálatok során történő altatás?

Az MR-vizsgálat egy speciális helyzet, melynek során az állatokat altatni kell. A készülék által keltett erős mágneses tér és rádióhullámok megzavarhatnak más elektronikus eszközöket, ezért kizárólag MR-ben történő használatra készült felszerelést lehet alkalmazni a vizsgálat közben. Ez a legapróbb tárgyaktól (pl. hőmérő, fonendoszkóp) a nagyobb felszerelésekig (pl. hordágy vagy betegőrző monitor) mindenre kiterjed, így befolyásolja az altatás módját és annak felügyeletét is. Nagyon fontos, hogy kizárólag biztonságos, MR-kompatibilis eszközöket használjunk, ezzel előzhető meg ugyanis a vizsgált állat és az ott dolgozók sérülése.

Ugyanakkor az MR-vizsgálat - a mai tudásunk szerint - a szervezetre káros hatással nem rendelkezik, így a teljes vizsgálat ideje alatt az állat mellett tartózkodhat az altatást végző állatorvos.

Milyen módszereket alkalmaznak az MR-vizsgálat során az altatott állatok megfigyelésére?

A VetScanben az állatok altatása során mindvégig egy altatóorvos áll az állat mellett és folyamatosan figyeli életműködését. Ezen kívül modern, MR-kompatibilis betegőrző készüléket (monitort) is használunk. Ennek segítségével rutinszerűen mérjük a szívverések számát, a vér oxigén telítettségét, a be- és kilélegzett levegő széndioxid tartalmát, valamint a vérnyomást. Szükség esetén folyamatos EKG-megfigyelést is tudunk alkalmazni.

Miért különleges a VetScan Kisállat Diagnosztika által alkalmazott betegőrző monitor?

Az MR egy igen erős mágnes, mely működése során minden mágnesezhető fémet tartalmazó tárgyat magához vonz, valamint erős rádióhullámokat is kibocsát, ami más elektronikus eszközöket megzavarhat. Emiatt csak néhány cég gyárt olyan, az MR-ben biztonságosan használható felszerelést, amilyet mi is alkalmazunk. A VetScanben található jelenleg az ország egyetlen, MR-vizsgálatok során teljesen biztonságosan alkalmazható állatorvosi betegőrző monitora. Egy ilyen készülék rendkívül bonyolult és nagyon drága, ára sokszorosa a hagyományos készülékekhez képest. Ugyanakkor csak ezzel érhető el a lehető legnagyobb biztonság az altatás során.

INTERJÚ D. TÓTH KRISZTÁVAL

„Nálunk a kutya családtag, így természetes, hogy fontos az ő egészsége és jólléte is.”

Interjú D. Tóth Krisztával

D. Tóth Kriszta nagyon elfoglalt, a wmn.hu életmód és kultúra-magazin alapító-főszerkesztője, emellett könyveket ír, valamint az UNICEF magyarországi jószolgálati nagyköveteként is dolgozik. Az első dolog, ami eszünkbe jut róla, hogy mosolygós, csillogó szemű és mindig van egy jó kérdése. Most azonban mi kérdeztük őt a felelős állattartásról, az állatok egészségéről és természetesen saját „kis” kedvencéről, Ringoról, a német dogról.

Honnan ered az állatszeretet?

Amióta az eszemet tudom, szeretem az állatokat. Amikor megszülettem, a szüleim a nagyszüleimmel laktak. Ahogy hazakerültem a kórházból, mellém szegődött nagyapáék fekete pulija, és soha többé nem tágított. 10-12 éves lehettem, amikor az első német dog a családba került. A fekete-fehér manteles Athos.

Ezért választottak most is ilyen nagytestű kutyát?

A férjemnek Angliában és nekem is Kaposváron nagytestű kutyánk volt – egymástól teljesen függetlenül, így nem is volt kérdés, hogy a közös kutyánk is dog lesz.

Milyen az élet egy ekkora kutyával?

Vicces, nyálas és imádnivaló. Ringo igazi karakter, egy kutyabőrbe bújt ember – akire úgy tekintünk, mint a fogadott fiunkra. Egy ekkora kutya esetén különösen fontos, hogy legyenek egyértelmű szabályok és határok, és azokat következetesen meg is tartsuk. De nekem még nem volt olyan kutyám, aki ennyire tudott volna szeretni és ragaszkodni, mint ő.

Ringo gyorsan beilleszkedett a családba?

Viszonylag gyorsan, de persze már az elején ki kellett alakítani a „falkaszabályokat”. Mivel tudtuk, hogy villámgyorsan meg fog nőni, és nagyobb, erősebb lesz mindannyiunknál, fontos volt, hogy kutyaiskolába járjunk vele és megtanuljuk kezelni egymást.

Hogyan, milyen mozgást végez Ringo a mindennapokban?

Minden reggel kiviszi valamelyikünk a közeli mezőre szaladni, sétálunk a környéken vagy épp focizunk vele az udvaron.

Volt-e nagy betegsége Ringonak? Ha igen, elmesélné, hogy mi történt?

Komoly betegsége hála az égnek nem volt, csak sérülése. Egyszer csúnyán fölszakadt a combja, amit ráadásul több alkalommal is össze kellett varrni, majd seblázat is kapott, szóval nehezen gyógyult meg.

Milyen gyakran járnak állatorvoshoz?

Nem tudnám pontosan meghatározni a rendszerességet, de ahányszor csak kell. Természetesen rendszeresen megyünk oltatni és féregteleníteni, de bármikor, amikor úgy látjuk, hogy Ringonak szüksége van rá.

Volt-e olyan eset, amikor valami miatt sürgősen állatorvoshoz kellett rohanni?

Nem kifejezetten sürgős, mintsem izgalmas és így utólag kicsit mókás eset volt, amikor begyulladt a körme, és annyira fájt neki, hogy nem engedett minket közel magához. Felhívtuk az állatorvost, aki azt javasolta, hogy adjunk neki egy enyhe nyugtatót és vigyük be. Igen ám, de a kutya szinte azonnal reagált a gyógyszerre, és kiterült a nappaliban. Így végül az állatorvos volt kénytelen kijönni hozzánk, mert az alvó Ringot nem tudtuk beemelni a kocsiba.

Járnak szűrővizsgálatra Ringoval? Ha igen, milyenre?

Amikor oltatni visszük, az állatorvos mindig megnézi a szívhangját. Egy ekkora testű kutyánál nagyon oda kell figyelni a szívritmuszavarokra. Emellett tisztában vagyunk azokkal a betegségekkel is, melyek a nagytestű kutyákat érintik. Ilyen például a csípőizületi diszplázia, ami bár örökletes, mégis fontos, hogy fel legyen rá készülve az ember, hiszen hallottam már olyan esetről, amikor már a kifejlett kutyusnak lett hasonló problémája.

Milyen tanácsa lenne az olvasók számára, hogyan vigyázzanak kedvencük egészségére?

Nem szívesen adok tanácsot – semmilyen témában, ebben sem. Azt inkább a szakemberekre bíznám. Én inkább csak kérek valamit: azt, hogy figyeljenek oda a háziállataik egészségére, a jelekre, arra, ha az állat „szól”, hogy baj van. Ugyanúgy, ahogy az emberek esetében, érdemes megelőző vizsgálatokra járni és rendszeresen ellenőrizni az állat állapotát.

Mennyire fontos Önnek, hogy a legmodernebb vizsgálatok is elérhetőek legyenek az állatok számára is?

Mivel nálunk a kutya családtag, az ő egészsége és jólléte is nagyon fontos nekünk. Fontos, hogy jó szakember kezébe kerüljön, és elérhető legyen számára minden szükséges vizsgálat. Jó hír, hogy most már nekik is elérhető az MR-vizsgálat, különösen nagy testű kutyák számára szűkösen volt eddig hozzáférhető. Az újonnan nyílt MR központban azonban akár Ringo is vizsgálható a berendezéssel, amellyel időben felderíthető több betegség is, amelyeket a kis kedvenceink nem tudnak jelezni nekünk, csak azt látjuk, hogy valami nincs rendben.

Milyen tanácsa lenne annak, aki nagytestű kutyát szeretne otthonra?

Akinek nincs humorérzéke és nem tud adott esetben magán is nevetni, annak ne legyen ekkora kutyája. Igen, Ringo nyálas és óriási, azt képzeli magáról, hogy ember, a kanapéra ül tévét nézni, néha pedig ölebként az öledbe akarja fészkelni magát. Extra méretű kutyapiszok-zacsi kell hozzá, és ha ott van, akkor nem lehet nem észrevenni. De közben imádja a családot és a gyereket, és persze mi is őt.

Nyomtatványok
Kedves Gazda! Az altatáshoz és MR vizsgálathoz szükséges beleegyező nyilatkozatot itt olvashatja el, illetve töltheti le. Azért választottuk ezt a formát, hogy legyen ideje alaposan átolvasni a vizsgálattal kapcsolatos összes információt. Ha van módja rá, kérjük kinyomtatva is hozzon magával egy aláírt példányt, ezzel megkönnyítve munkánkat. A vizsgálat megrendelő dokumentumot a beutaló állatorvos tölti ki. Amennyiben bármilyen kérdése van, kérem hívjon minket bizalommal a +36-30/195-81-88 telefonszámon! VIZSGÁLATI MEGRENDELŐ BELEEGYEZŐ NYILATKOZAT ALTATÁSHOZ ÉS MR VIZSGÁLATHOZ
Karrier
Jelenleg nincsenek nyitott pozíciók!

Weboldalunkon cookie-kat használunk, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt tudjuk Önnek biztosítani. <a style="color:#fff !important; href="http://www.vetscan.hu/az-vetscan-honlapjan-megjelentetett-adatvedelmi-tajekoztato/">Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről, illetve hogyan tudja megváltoztatni cookie-beállításait</a>. <style type="text/css">button.pea_cook_btn { width:240px !important; margin-top:10px;} </style> Részletek

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás